Project Description

Rambutan

  • De ramboetan (Nephelium lappaceum) is een vrucht uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae), die ook wel de “harige lychee” wordt genoemd. De Nederlandse naam komt van het Indonesische rambutan, rambut betekent “haar”, met het achtervoegsel ‘-an’ krijgt het de betekenis “harig”. De ramboetanboom wordt 25 meter hoog. De alternerend geplaatste, even geveerde bladeren bestaan uit twee tot acht gespreide, ovale, toegespitste of afgeronde, licht- tot donkergroene, 3-11 x 5-20 cm grote deelblaadjes, die een rode nerf hebben en aan de onderkant behaard zijn.

  • De vrucht groeit in trossen. De stekelige rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. Vast aan deze zaadmantel groeit een ovaal bruin zaad. De ramboetan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië.

  • De soort komt van nature voor in de laaggelegen regenwouden van Maleisië. Hij wordt gekweekt in Zuidoost-Azië, India, Sri Lanka, Filipijnen, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

    Er bestaan nog minstens 30 andere soorten van het geslacht Nephelium, die eetbaar zijn, waaronder de kapoelasan (Nephelium ramboutan-ake).

    De ramboetan wordt ook in Nederland en België op de markt en in tropische winkels verkocht.